Saturday, January 31, 2009

Java Latest Interview Questions and Answers -1

Posted by vishnu vardhan reddy boda at 2:33 PM

Share this Post and Be Awesome


Basic Java interview questions

1. Why do you prefer Java?

Answer: write once ,run anywhere.

2. Name some of the classes which provide the functionality of collation?

Answer: collator, rulebased collator, collationkey, collationelement iterator.

3. Awt stands for? and what is it?

Answer: AWT stands for Abstract window tool kit. It is a is a package that provides an integrated set of classes to manage user interface components.

4. why a java program can not directly communicate with an ODBC driver?

Answer: Since ODBC API is written in C language and makes use of pointers which Java can not support.

5. Are servlets platform independent? If so Why? Also what is the most common application of servlets?

Answer: Yes, Because they are written in Java. The most common application of servlet is to access database and dynamically construct HTTP response

6.What is a Servlet?

Answer: Servlets are modules of Java code that run in a server application (hence the name "Servlets", similar to "Applets" on the client side) to answer client requests.

7.What advantages does CMOS have over TTL(transitor transitor logic)? (ALCATEL)

Answer:


low power dissipation


pulls up to rail


easy to interface

8.How is Java unlike C++? (Asked by Sun)

Some language features of C++ have been removed. String manipulations in Java do not allow for buffer overflows and other typical attacks. OS-specific calls are not advised, but you can still call native methods. Everything is a class in Java. Everything is compiled to Java bytecode, not executable (although that is possible with compiler tools).

9.What is HTML (Hypertext Markup Language)?

HTML (HyperText Markup Language) is the set of "markup" symbols or tags inserted in a file intended for display on a World Wide Web browser. The markup tells the Web browser how to display a Web page’s words and images for the user.

10.Define class.

Answer: A class describes a set of properties (primitives and objects) and behaviors (methods)

Tags:

✔ Become Premium User For Free

Get posts directly to your Email. Submit your Email

✔ Share it for others

Love to hear what you think! Thanks Would make us Smile :)

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below else Hit close icon

-->

Search Entire Site

Custom Search
back to top